<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d5304190915595803158\x26blogName\x3dBubbles-gr\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://bubbles-gr.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://bubbles-gr.blogspot.com/\x26vt\x3d-1852277033941648877', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Bubbles-gr

Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει ...φούσκες. Εγχειρίδιο αποφυγής άχρηστων καλλιτεχνικών πονημάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΘΕΑΤΡΟ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΧΟΡΟΣ, ΒΙΒΛΙΟ.
 

Περιμένοντας το kaput



Η Δέσποινα Ζευκιλή από την πάντα απαστράπτουσας οξύνοιας στήλη της στο υψηλόφρον εβδομαδιαίο περιοδικόν Αθηνόραμα μας πληροφορεί ότι:

"Περιμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον το νέο διαδικτυακό περιοδικό τέχνης «Kaput», που εκδίδουν ο Χριστόφορος Μαρίνος και ο Θάνος Σταθόπουλος, με στόχο την ανάγνωση και τον αναστοχασμό της περιρρέουσας πραγματικότητας και των προσομοιώσεών της. Αφετηρία για το όνομα και την τοποθέτηση του «Kaput» αποτέλεσε η εκφρασμένη θέση ότι η ιστορία της τέχνης έχει βγει εκτός μάχης όσο και η ίδια η τέχνη («art history is as kaput as art is») και ότι η σημερινή ευρύτερη κατάσταση που θα μπορούσε να οριστεί ως «τα επακόλουθα του πολέμου» αφορά, αναπόφευκτα, τόσο την παραγωγή όσο και την πρόσληψη της τέχνης." http://www.athinorama.gr/arts/default.aspx?i=1643&id=4194


Περιμένοντας το kaput κρίνουμε την μονδερνιστικής έμπνευσης τοποθέτηση του και το μονδέρνο τίτλο του - πάλι καλά που δεν το τιτλοφόρησαν Blind Man.


Άλλοι δύο λοιπόν που δήλωσαν τον προβληματισμό τους επί του Τέλους της Τέχνης, των Επακόλουθων του Πολέμου και τις λοιπές προ-ακαδημαϊκές φανφάρες των αρχών του περασμένου αιώνα και του τέλους του προπερασμένου, είναι ο νεαρός επιμελητής, ιστορικός τέχνης[?] θεωρητικός[?] Χ. Μαρίνος και ο ολίγον γηραιότερος ποιητής [?] συγγραφέυς[?] νεο-αφιχθείς εις την επιμελητική "τέχνη" Θ. Σταθόπουλος.

Το Τέλος της Τέχνης, αυτό το μοντέρνο στην ουσία πρόταγμα είναι γνωστό ότι πρώτοι το βαρέθηκαν αυτοί που το είπαν, και έστρεψαν την προσοχή τους σε ακόμη πιο βαρετές ασχολίες από τις εξαγγελίες του τέλους. Στη λυρική ποίηση, τα κομμουνιστικά κόμματα, το τάβλι, το σκάκι κυρίως κτλ.


Και από τότε κάθε τόσο επαναδιατυπώνονται τα ίδια και τα ίδια.
Μόνον που οι επίγονοι και οι λάτρεις του μοντερνισμού, ξανά- προβληματίζονται για το τέλος της Τέχνης γιατί αν η Τέχνη δεν έχει τελειώσει τότε κάτι πρέπει να κάνεις . Εδώ ακριβώς έχουμε ένα μικρό πρόβλημα.

Και δώστου επιμέλειες σκουπίδιων και δώστου πάρτυ που θυμίζουν την εξαήμερη που πήγαν, ή δεν πήγαν επειδή δεν τους άφησε η μαμά τους, και δώστου κουβεντολόϊ και προχειρότητα και ημιμάθεια και όλα αυτά με πρόφαση τον προβληματισμό επί ζητημάτων απαντημένων εδώ και πενήντα ήδη χρόνια.


Πρόκειται για ένα σαφές άλλοθι, για την χειραγώγηση όσων έχουν την ικανότητα να εκφέρουν λόγο, να χειριστούν τα αναρίθμητα εκφραστικά μέσα, να επινοήσουν , να πράξουν τελικά, από αυτούς που στην ουσία αντί να "κάνουν χώρο κάνοντας" τον καταλαμβάνουν και δεν λένε να κουνηθούν.

Η αλήθεια είναι πικρή για τους ακαμάτηδες.

Η Τέχνη συνεχίζει να συγκινεί, να κινητοποιεί και να ερεθίζει τον άνθρωπο.
Η Τέχνη είναι θεμελιώδης προϋπόθεση της ανθρώπινης ύπαρξης, και θα είναι πάντα μια από τις "ουσιαστικότερες δραστηριότητες αυτού του ζώου".

Η εποχή μας , το σήμερα, έχει δώσει την απάντηση σε όλες αυτές τις ξεπερασμένες ψευτο-προφητείες και ψευτο-διαπιστώσεις του κάθε είδους τέλους άρα έχουμε κάθε λόγο και οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως καχύποπτοι σε αυτού του είδους τους ψευτό προβληματισμούς.

Βεβαίως να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πάντα και τα χειρότερα.
Λίγες ημέρες πριν (13 Απριλίου του 2008) βρέθηκα σε κουβέντα "προβληματισμένη" για τον ρόλο της Παρισινής κομμούνας [1878 μΧ] και το τι θα είχε γίνει αν είχε αντέξει και για τέταρτο μήνα, και εάν κατόπιν 36 χρόνια αργότερα οι Ρώσοι δεν αποδεκατίζονταν στην μάχη του Τάνενμπεργκ.

μια καλή αρχή όσον αφορά στην ιστορία του πράγματος

http://www.ralphmag.org/AR/dada.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Merleau-Ponty
http://en.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_Levinas
http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Heidegger

καθώς και κάποια γραφικά τσιρίγματα (για χάρη του Καπούτ)

http://catless.ncl.ac.uk/Obituary/debord.html
http://www.nothingness.org/SI/

posted by void ripple

Ετικέτες , , , , , , ,

 
gold coast accountant
   





© 2008 Bubbles-gr | All rights reserved
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.



.