<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d5304190915595803158\x26blogName\x3dBubbles-gr\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://bubbles-gr.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://bubbles-gr.blogspot.com/\x26vt\x3d-1852277033941648877', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Bubbles-gr

Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει ...φούσκες. Εγχειρίδιο αποφυγής άχρηστων καλλιτεχνικών πονημάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΘΕΑΤΡΟ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΧΟΡΟΣ, ΒΙΒΛΙΟ.
 

Ναταλία Μελά - Αναδρομική



.... φιλότιμη ψωροκώσταινα ....

Η Ναταλία Μελά είναι ελληνίδα Γλύπτρια, 85 ετών σήμερα και φυσικά και συνεχίζει να δουλεύει. Αυτό το τελευταίο εντυπωσιάζει αδίκως τους δημοσιογράφους μια και κάθε αναπόδραστα καλλιτέχνης δουλεύει ως τον θάνατό του. Αυτό που βάζει ασυζητητεί τη Ναταλία Μελά στη διεθνή παρέα των καλλιτεχνικών Φυσιογνωμιών δεν είναι το ότι δουλευει ακόμα αλλά το ότι ακόμα η σκέψη της εργάζεται Δημιουργικά ανταγωνιζόμενη την υποσχόμενη σκέψη νέων καλλιτεχνών. Η Μελά εργάζεται τόσο δημιουργικά που σου κόβει την ανάσα. Σου κόβει την ανάσα σαν τον έρωτα όταν σε χτυπάει ξαφνικά. Ο έρωτας όταν σε χτυπάει ξαφνικά σε απογειώνει. Τα έργα της – με εξαίρεση τα μάρμαρα - σε απογειώνουν. Σπάνιο για γλυπτά και κολάζ.

Η Τέχνη στην Ελλάδα ήταν και είναι συχνά οικογενειακή υπόθεση. Η παντελής έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής των σύγχρονων ελληνικών κυβερνήσεων με αποκορύφωμα τη ζαχοπούλεια αντιμετώπιση της υπόθεσης Πολιτισμός τα τελευταία θαυμάσια χρόνια, υποχρεώνει τον έλληνα καλλιτέχνη να ενεργοποιήσει τους όποιους προσωπικούς του πόρους προκειμένου να εκθέσει: γνωριμίες που θα αντιληφθούν το σκόπιμο της ένταξης του εγχειρήματος μιας αναδρομικής έκθεσης στον προγραμματισμό, δωρητές και χορηγούς που θα δεχτούν να συνδράμουν στο αναπόφευκτο οικονομικό κόστος, συγγενείς και φίλους που θα δουλέψουν με αυταπάρνηση για την υλοποίηση του εγχειρήματος και λοιπούς λοιπούς φιλότιμους.

Στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 στην Αθήνα, τρέχει αυτές τις μέρες η αναδρομική έκθεση της Γλύπτριας Ναταλίας Μελά με επιμελήτρια της έκθεσης την κόρη της Αλεξάνδρα Τσουκαλά και επιμελήτρια του καταλόγου της έκθεσης την εγγονή της, Ναταλία Τσουκαλά.

Η αναδρομική έκθεση της Ναταλίας Μελά θα έπρεπε να ήταν μόνο ένα ευτυχές γεγονός αλλά είναι και η αφορμή για στενόχωρες σκέψεις: Η Ελλάδα του 2008. Η Ψωροκώσταινα. Ο εκνευριστικά περιορισμένος χώρος της έκθεσης. Η άνιση διάταξη. Ο αδιάφορος φωτισμός. Η μουντή αναπαράσταση του εργαστηρίου της οδού Μουρούζη, του εργαστηρίου της. Ο ο-θεός-να-τον-κάνει «ειδικά διαμορφωμένος» χώρος προβολής των δύο σύντομων ταινιών για τη ζωή και το έργο της, οι οποίες φυσικά και δεν φτιάχτηκαν με αφορμή την έκθεση αλλά παραχωρήθηκαν σ αυτή. Ο καταστριμωγμένος Αη Γιώργης στο τέλος της έκθεσης λίγο πριν το σχεδόν κρυμμένο board με τις προσωπικές φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα από την προσωπική ζωή της. Και τέλος, ο στεγνός, πρόχειρος και ερασιτεχνικός Κατάλογος τιμώμενος με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 45 ευρώ, όλως διόλου αταίριαστος με την παιγνιώδη και ανατρεπτική διάθεση των υπέροχων έργων της Γλύπτριας.

Αυτά.

Και με δυο λόγια.

Ευτυχώς η αναδρομική έκθεση της Ναταλίας Μελά έγινε. Δυστυχώς έγινε με τη μέθοδο της φιλότιμης ψωροκώσταινας.

Ναταλία Μελά Αναδρομική

Διάρκεια

28/03/2008 - 04/05/2008

Χώρος

Αθήνα

Μουσείο Μπενάκη

Κτήριο Οδού Πειραιώς 138

Διοργάνωση

Μουσείο Μπενάκη

Χορηγοί

Sociéte Général - Private Banking

Καίτη Κυριακοπούλου

Δωρητής

Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"

posted by Nested Clause

Ετικέτες , , ,

 
gold coast accountant
   





© 2008 Bubbles-gr | All rights reserved
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.



.